Gebruik van de JPP- Viltmachine

Indicatie gebruik machine

Op deze pagina schetsen wij globaal hoe de machine werkt, zodat u zich kunt voorstellen hoe u in de praktijk met de machine kunt werken. U kunt de machine ook uittesten. Neem voor de mogelijkheden daartoe contact met ons op. Indien u de machine koopt krijgt u uiteraard een uitgebreide handleiding.

Algemeen

Deze introductie is geschreven voor het gebruik van de JJP-Viltmachine. De JPP-Viltmachine mag alleen gebruikt worden om wol te vilten. De machine is bestemd voor ervaren vilt(st)ers. Deze introductie is geen introductie in het wolvilten. 

Benodigdheden

Voor het vilten in de JJP-Viltmachine heeft u nodig: noppenfolie, wol, water, zeep, een emmer, postzakkenelastiek en de machine zelf, inclusief de kern, die u uit de machine kunt halen, om de noppenfolie en de wol om heen te draaien.

Leggen van de wol

Rol de noppenfolie uit op een tafel. Leg de wol op de noppenfolie. Zorg ervoor dat zowel aan de boven- als aan de onderkant minimaal 50 cm noppenfolie vrij blijft. Aan zowel de linker- als de rechterkant dient minimaal 10 cm vrij te blijven. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat gedurende het viltproces wol buiten de folie komt.

Na het leggen de wol nat maken met warm water en zeep. Voor het vilten in de JJP-Viltmachine dient groene zeep zonder glycerine te worden gebruikt. Controleer of u groene zeep zonder glycerine gebruikt. Uiteraard kunt u ook marseille zeep gebruiken.

Gebruik van de uitneembare kern

Rol de noppenfolie met wol gelijkmatig en stevig rondom de flexibele kern. Let er op dat bij het begin van het oprollen de noppenfolie strak rondom de flexibele kern zit. Zet eventueel in het begin de noppenfolie met prikkers vast aan de flexibele kern. Nadat u de noppenfolie om de kern heeft gerold bindt u de folie vast met postzakkenelastiek, zodat de folie niet losraakt.

Keuze van de kern. Er worden standaard 2 kernen bijgeleverd die u uit de machine kunt halen. Een kern met een diameter van 10 cm en een van 15 cm. Voor de werking van de machine is het van belang dat de kern met noppenfolie een diameter van minimaal 17 cm heeft. Gebruik daarom bij een geringe hoeveelheid noppenfolie en wol de kern met de diameter van 15 cm. De maximale diameter van de kern is 27 cm. Gebruik bij veel noppenfolie en wol daarom de kern van 10 cm.

Benutten lengte van de kern. De lengte van de kernen zijn afhankelijk van de lengte van de machine die u gebruikt. De noppenfolie met wol dient evenwichtig over de kern verdeeld te zijn. Dat wil zeggen de dikte van de kern inclusief noppenfolie en wol dient over de kern verdeeld te zijn; hetzij door een groot werkstuk dat een groot deel van de kern bestrijkt, hetzij door meerdere kleinere werkstukken over de kern te verdelen. Bijvoorbeeld als u een werkstuk heeft dat slechts een halve meter van de lengte van de kern bestrijkt, kunt u dit balanceren door bijvoorbeeld twee in omvang vergelijkbare werkstukken links en rechts om de kern te plaatsen. 

Vilten met de JJP-Viltmachine

Voor het vilten in de machine stelt u de tijd en de snelheid van de machine in. Ook stelt u de druk van de bovenrollen in. Door te varieren in tijd, snelheid en druk krijgt u ervaring en krijgt u het viltproces zoals u dat wenst.

Verschillende viltrondes. Het viltproces gebeurt in enkele rondes: de machine loopt enkele minuten, de machine stopt, u rolt de folie uit, u corrigeert de wol - dat wil zeggen trek de wol recht, draai de wol om of leg wat extra wol als er gaten zijn- rol de folie en wol weer om de kern en laat de machine weer lopen. Het stopzetten van de machine, uitrollen en corrigeren is nodig voor een gelijkmatig viltresultaat. Het viltproces is het sterkste bij de wol aan de buitenkant van de kern. Draai de wol daarom enkele malen gedurende het proces, zodat niet telkens hetzelfde stuk wol aan de buitenkant van de kern zit.

Aandachtspunten eerste viltronde. Let vooral op bij de eerste ronde vilten van een wolproduct. 

De wol krimpt in de eerste ronde het snelste waardoor de te vilten wol losser tussen de noppenfolie komt te zitten. De wol kan dan gaan verschuiven. Laat daarom de wol de eerste keer niet te lang draaien in de viltmachine. Bij de eerste ronde is ook van belang dat er relatief veel water uit de wol wordt geperst (het water wordt opgevangen in een emmer onder de machine). Het is daarom van belang de machine eerst twee minuten een kant op te laten rollen (stand L), voordat de rollen afwisselend linksom en rechtsom kunnen draaien (stand L/R).